Introductie in cryptovaluta

Deze introductie legt de belangrijkste zaken over cryptovaluta en blockchaintechnologie uit. Nadat u dit gelezen heeft, weet u meer over cryptovaluta dan de meeste andere mensen. PC Consult Noordenveld biedt hulp bij aanschaf en beheer van cryptovaluta, geeft geen financieel advies en verkoopt zelf geen cryptovaluta.

Wat is cryptovaluta (of -met een Engels woord- cryptocurrency) en blockchaintechnologie?

De relatief nieuwe blockchaintechnologie – bekend en groot gemaakt door Bitcoin – lost een eeuwenoud probleem op: het Byzantijns generaalsprobleem. Door het gebruik van encryptie (versleuteling van data in een netwerk van computers) is er sinds de uitvinding van Bitcoin in 2009 niet langer een door beide partijen vertrouwde tussenpersoon of  instantie nodig om transacties te volbrengen. In een decentraal netwerk is er geen sprake van een centrale autoriteit, of een derde partij. Dit betekent dat ieder onderdeel van het netwerk zelfstandig alle transacties moet bijhouden en voor iedere nieuwe transactie moet kunnen verifiëren of het een geldige transactie betreft en of het saldo om de transactie uit te kunnen voeren toereikend is.

Toepassing

Wat gaan we hiermee doen?

De algemene verwachting van grote mondiale tech-bedrijven is dat blockchaintechnologie wereldwijd heel breed zal worden toegepast. De technologie is grofweg in drie delen te onderscheiden:

  1. Cryptovaluta: digitale betaalmiddelen of waarde opslag zoals Bitcoin, LiteCoin, Dash, Zcash, Monero.
  2. Platforms die door cryptovaluta en tokens (zie punt 3) gebruikt worden bijv. Bitcoin*, Ethereum, EOS, Cardano, Neo, Waves, VeChain, Qtum, Nxt.
  3. Tokens: coins die een waarde vertegenwoordigen van een verhandelbaar goed, een aandeel in een bedrijf, of toegang geven tot gebruik van een bepaald product of dienst. Tokens worden gecreëerd en gedistribueerd door middel van een Initial Coin Offering (ICO) of Security Token Offering (STO).

*Bitcoin is zowel de naamgever van het platform als de cryptovaluta.

Altcoins

U kunt hier en daar de term ‘altcoin’ tegenkomen. Bitcoin (als grondlegger) wordt gezien als de belangrijkste coin en alle andere coins of tokens zijn ‘alternatieve coins’, afgekort: altcoins.

Nut

Het nut van blockchaintechnologie is in essentie dat het de macht kan verschuiven van het individu naar het collectief:

  • Niet langer moet iedereen met iedereen afspraken maken omdat men elkaar niet vertrouwt of zijn eigen standaard het best vindt, maar er is een objectieve, externe standaard van hoe men samenwerkt of data uitwisselt.
  • Niet langer is een hele industrie nodig die alleen maar bestaat omdat partijen elkaar en elkaars data niet kunnen vertrouwen. Banken, notarissen, juristen, accountants en auditors krijgen een kleinere rol.
  • Samenwerking gaat er heel anders uitzien. Niet langer moet een partij een overeenkomst sluiten met alle andere partijen in een markt. De partij sluit zich simpelweg aan op de veilige, transparante, vertrouwde source of truth in die markt – gebouwd op de blockchain.

Geïnteresseerd, heeft u hulp nodig of wilt u meer weten, neem dan contact op!